Güncel Sayı

Sayı: 2, 30.06.2025

Yıl: 2025
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KURT SİNOP ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ 0000-0002-6021-1024
Din Eğitimi

Sinop İlahiyat Dergisi, sosyal bilimler, İlahiyat ve dini araştırmalar alanında özgün araştırma makalesi, çeviri makale, kitap incelemesi, bilimsel toplantı değerlendirmesi türündeki özgün ve nitelikli çalışmaları yayımlayarak bilime katkı sunmayı ve kamuoyu ile paylaşmayı amaçlamaktadır. Yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulmaktadır. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan özel bir program aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilmektedir. Sinop İlahiyat Dergisi Yayın Kurulu, Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uygun şekilde hareket etmektedir.

Sinop İlahiyat Dergisi, sosyal bilimler ve dini İlimler alanlarında nitelikli araştırma makaleleri yayımlamaktadır.

Konu Kategorisi:
Temel İslam Bilimleri: Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Arap Dili ve Edebiyatı.
Felsefe ve Din Bilimleri: İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Mantık.
İslam Tarihi ve Sanatları: İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi, Türk-İslam Edebiyatı, Dini Musiki.
Sosyal ve Beşerî Bilimler: Din, Edebiyat, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih


Anahtar Kelimeler:
Din, Felsefe, Edebiyat, Tarih, Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Arap Dili ve Edebiyatı, İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Mantık, İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi, Türk-İslam Edebiyatı, Dini Musiki.

Makale Gönderim Tanıtımına buradan ulaşabilirsiniz.

Makale Gönderim Tanıtımı videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Makale şablonunu lütfen buradan indiriniz.


Sinop İlahiyat Dergisi İlahiyat ve dini araştırmalar alanında özgün araştırma makalesi, kitap incelemesi, bilimsel toplantı değerlendirmesi ve çeviri çalışmaları yayımlamayı ve kamuoyu ile paylaşmayı amaçlamaktadır. Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır.

Sinop İlahiyat Dergisi; Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

Makalelerin kaynakça, özet ve abstract hariç en fazla 9000 kelime olması ve Öz/Abstract’ın 200-300 kelime arası olması talep edilmektedir.

Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.

Çalışmalar derginin yazım kurallarına uyularak hazırlanmalıdır.

Makaleler, derginin web sitesinde “Makale Gönder” sekmesinden elektronik olarak gönderilmelidir.

Tüm belge ve dosyalar Word belgesi (.doc veya .docx) olarak sunulmalıdır.

Kitap incelemesi en fazla 1500 kelime uzunluğunda olmalı, Öz/Abstract ise 50-100 kelime arasında olmalıdır. Kaynakçada en az bir eser (kritik edilen eser olabilir) olmalıdır.

Makalelerde atıf sistemi olarak İSNAD 2. Edisyon kullanılmalıdır.

Makale sonunda, kaynakçadan önce, varsa yazarın notu ve mali destek bildirimi belirtilmelidir.

Dergiye gönderilen yazıların şekil özellikleri şu kriterlere uygun olmalıdır:

DÜZEN
A) Sayfa Boyutu: A4 (Genişlik: 21 / Yükseklik:29,7)
B) Sayfa Yapısı
1- Kenar Boşlukları: Üst: 2,5 cm; Alt: 2,5 cm; Sağ: 2,5 cm; Sol: 2,5 cm; Cilt Payı: 0; Cilt Pay Yeri; Sol.
2- Düzen: Üst Bilgi: 1,27 cm; Alt Bilgi: 1,27 cm.

BAŞLIKLANDIRMA
A) Ana Başlık (Türkçe ve İngilizce): İlk harfler büyük, geri kalanlar küçük; Yazı Tipi: Times New Roman, 11 punto; Bold. Paragraf; Girinti: Sol-sağ 0cm; Aralık: önce-sonra 6nk; Satır aralığı: Tek
B) Özet Başlık (Türkçe ve İngilizce): Şablonu kullanınız.
Özet Metni (Türkçe ve İngilizce): Yazı Tipi: Times New Roman 9 punto. Paragraf; Girinti: Sol-sağ 0cm, Aralık: önce-sonra 6nk; Satır aralığı: 1,15. 3-5 tane Anahtar Kelime olmalı ve her kelime büyük harfle başlamalıdır.

MAKALE İÇERİK
A) Makale Başlık: Yazı Tipi: Times New Roman 11 punto. Bold. Paragraf; Girinti: Sol-sağ 0cm; Aralık: önce-sonra 6nk; Satır aralığı: 1,15
B) Makale Metni: Yazı Tipi: Times New Roman 11 punto. Paragraf; Girinti: Sol 0,7 cm; Aralık: önce-sonra 6nk; Satır aralığı: 1,15
C) Dipnot: Yazı Tipi: Times New Roman 9 punto. Paragraf; Özel: Sol 0,2, Paragraf Girinti: Asılı 0,2 cm; Aralık: önce-sonra 0nk; Satır aralığı:1,15
Kaynakça: Yazı Tipi: Times New Roman 10 punto. Paragraf; Girinti: Sol asılı 0,7 cm; Aralık: önce-sonra 0nk; Satır aralığı: 1,15. Her bilimsel yazının “Kaynakça”sı bulunmalı, kaynaklar Latin alfabesi ile yazılmış olmalı, veriliş şekli, doğruluğu ve ulaşılabilirliğine özen gösterilmelidir.

MAKALE GÖNDERİM SÜRECİNDE AŞAĞIDAKİ BELGELER İSTENMEKTEDİR:
 Tam Metin
 Başlık Sayfası
 Telif Hakkı Formu
 Etik Kurul Onay Belgesi (gerekmiyorsa; Etik Kurul İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu)
 Yazar Bilgi Formu
 Benzerlik Raporu (Benzerlik raporunda benzerlik oranı en fazla %15 olmalıdır. Dergipark sisteminde otomatik bu sonuç alınabilmektedir.)




Sinop İlahiyat Dergisi COPE’nin (Committee on Publication Ethics) hazırladığı rehberlerde belirtilen akademik yayıncılığın etik kurallarını benimsemiştir.

Çalışmalarda Aranan Şartlar

Gönderilen çalışmalar derginin yazım kurallarına, amaç ve kapsamına uygun olmalıdır. Bu doğrultuda, bilimsel araştırma etiği çerçevesinde alanına katkı sunmalı ve orijinal olmalıdır. Üretim aşamasında intihal, telif hakkı ihlali, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme gibi yol ve yöntemler kullanılmamış olmalıdır. Yazar ismi/isimleri gerçeğe uygun olarak beyan edilmelidir. Çalışmada katkısı olan bütün yazarların isimleri başka her hangi bir ölçüte değil katkı payına göre sıralanmalıdır. Emeği olan hiçbir yazarın adı çıkarılmamalı, emeği olmayan kişiler yazar olarak eklenmemelidir. Çalışmaya destek veren kurumlar açıkça belirtilmelidir. Akademik çalışmalardan (Yüksek Lisans/Doktora Tezi veya Bilimsel Toplantı) üretilen makalelerde bu durumun belirtilmesi gerekir. Bildiriden üretilen makalelerin değerlendirmeye alınabilmesi için yazardan, makalenin başka bir yerde yayımlanmadığını ve yayımlanmayacağını bildiren ıslak imzalı bir taahhütname göndermelidir.

İntihal, Tekrar Yayın ve Eşzamanlı Gönderim Politikası

İntihal, tekrar yayın ve eşzamanlı gönderim koşulsuz ret sebebidir.
Yayın kurulunca belirlenmiş olan benzerlik oranının (%15) aşılması intihal kapsamında değerlendirilir. Editör intihal.net veya iThenticate yazılımından intihal raporu alır ve bu raporu Dergipark’a yükler. Benzerlik oranı dergi tarafından belirlenen üst sınırın (%15) altında olan ve aranan diğer şartları taşıyan makaleler editör tarafından alanında uzman en az iki hakemin incelemesine gönderilir. Belirlenen oranın üzerinde benzerlik tespit edilmesi durumunda makale doğrudan reddedilir. Çalışma sırasıyla Etik Editörü ve Editörler Kurulu tarafından incelenir. Dergi bu konuyla ilgili olarak önce yazarla iletişime geçer. İki hafta içinde cevap alamazsa iddianın araştırılması için yazar(lar)ın bağlı bulunduğu üniversiteyle iletişime geçer. Dergimizde yayınlandıktan sonra intihal yapıldığı tespit edilen çalışmalarla ilgili yürütülecek süreç ise şu şekildedir: hakkında gerekli işlemlerin başlatılması için en kısa sürede yazar(lar)ın bağlı bulunduğu üniversiteyle iletişime geçilir. Yayınlanan makalenin PDF dosyası derginin web sitesinden kaldırılır ve dosyanın tam metin makaleye tüm bağlantıları devre dışı bırakılır. Yayınlanan makalenin başlığına “İntihal Edilmiş Makale” ibaresi eklenir. Yazar hesabı devre dışı bırakılır ve yazarın 3 yıl içerisinde göndereceği tüm makaleler incelenmeksizin reddedilir.

Editör eşzamanlı gönderim yapan veya tekrar yayına teşebbüs eden yazar(lar)a belli bir süre ambargo uygulayabilir. Ayrıca yazar(lar)ın bağlı bulunduğu kurumları durumdan haberdar edebilir. Tekrar yayın teşebbüsünü kamuoyuna duyurabilir.

Yazar

Yazar çalışmasında bilimsel araştırma etiği‘ne uymalıdır. Çalışma intihal veya telif hakkı ihlali içermemeli, başka bir yayımda başvuru aşamasında yahut yayımlanmış olmamalıdır. Başvuru için istenen belgeleri eksiksiz şekilde sisteme yüklemelidir. Akademik çalışmalardan (Yüksek Lisans/Doktora Tezi veya Bilimsel Toplantı) üretilmiş makalelerde bu durum açıkça ifade edilmelidir.

Hakem

Makale incelemesini bilimsel kriterlere göre yapmalı, objektif olmalıdır. Telif haklarını gözetmeli, yayınlanmadan önce makalenin tamamını yahut bir kısmını hiç kimseyle paylaşmamalıdır. Raporunda akademik ve seviyeli bir dil kullanmalı, eleştiri ve kanaatlerini gerekçelendirmelidir. Çalışmayla, yazarla veya araştırmayı fonlayanlarla çıkar çatışması içinde olmamalıdır.

Editör

Makalelerin orijinallik ve alana katkı şartlarını sağlayıp sağlamadığına objektif bir şekilde karar vermelidir. Makalenin hakemleme dahil bütün süreçlerin koordinasyonundan sorumludur. Editör çalışmayla, yazarla veya araştırmayı fonlayanlarla çıkar çatışması içinde olmamalı, tarafsız olmalıdır. Değerlendirme süreçlerinde rol alan hakem, son okuyucu vs. kişilerin kimliklerinin gizli tutulmasından sorumludur. Makalelerin kabul ve reddinde sorumluluk ve yetki sahibidir.

Ret için geçerli sebepler:

Derginin yazım kurallarına uymaması.
Derginin amaç ve kapsamına uygun olmaması.
Talep edilen belgelerde eksiklik olması.
Daha önce dergimizden ret almış olması.
Başka bir yayımda değerlendirme sürecinde olması.
Bilimsel araştırma etiğine aykırılık (intihal, tekrar yayın, dilimleme vs.) tespit edilmesi.
Aynı sayıda yazarın yayına kabul edilmiş bir başka çalışmasının olması.
Akademik çalışmalardan (Yüksek Lisans/Doktora Tezi veya Bilimsel Toplantı) üretildiği halde bunun belirtilmemesi.

Arşiv Politikası
• Dergi, Yayın Kurulu tarafından belirlenen yurt içi ve dışındaki kütüphanelere, uluslararası indeks kurumlarına yayımlandığı tarihten itibaren bir ay içerisinde gönderilir.

Dergimiz, yazarlardan makale değerlendirme ve yayın süreci için herhangi bir ücret talep etmemektedir. Yazarlara da herhangi bir ücret ödenmemektedir.